home | de praktijk | eerste consult | uitgebreid onderzoek | beugels | controle | na de behandeling | volwassenen | tarieven | veelgestelde vragen | contact | beugelongelukje | afspraken


Veelgestelde vragen

 

Wanneer kun je het beste met een beugel beginnen?

Doet een beugel pijn?

Wat kost een beugel?

Hoe werkt een beugel?

Hoe lang draag je een beugel?

Hoe vaak moet ik mijn tanden poetsen als ik een beugel draag?

Kan ik alles eten als ik een beugel draag?

Moet ik ook nog naar de tandarts als ik voor een beugelbehandeling bij de
orthodontist kom?

Wat is bleaching?

Wat zijn keramische brackets?

Wat doe ik als er iets kapot gaat aan mijn beugel?

Wat is Invisalign?

 

Heb je een vraag die niet vermeld is in dit overzicht? Vraag het ons!

 

Wil je alles weten over orthodontie en beugels, kijk dan ook eens op www.orthodontist.nl . Dit is de website van de Nederlandse Vereniging van orthodontisten (VvO).

 

Wanneer kun je het beste met een beugel beginnen?

Je kunt het beste met een eerste consult voor een orthodontische behandeling beginnen, als je in groep 7 of 8 zit. Ook als je nog niet al je tanden gewisseld hebt, kun je met een beugel beginnen. Doordat je op deze leeftijd nog groeit, kunnen je tanden en kaken gemakkelijker in de gewenste stand gebracht worden. Een beugelbehandeling als je ouder, of volwassen bent is echter ook heel goed mogelijk.

- Top -

Doet een beugel pijn?

Een beugel is een hulpmiddel om je tanden en kaken recht te zetten. Je zult er, zeker in het begin, aan moeten wennen. Na een tijdje zal de beugel als vanzelf een plaatsje in je mond krijgen. Omdat er om je tanden een stukje op te schuiven bij elke behandeling iets aan de beugel veranderd wordt, zul je ze na elke behandeling weer even voelen. Over het algemeen lijkt dit een beetje op 'spierpijn in je mond', of kiespijn. Ook kun je kleine wondjes in je mond krijgen, doordat de beugel bijvoorbeeld langs je wang wrijft.

- Top -

Wat kost een beugel?

Net als alle andere Nederlandse orthodontisten zijn wij onderworpen aan de standaard tarieven voor orthodontische behandelingen. De prijs van een beugel hangt af van het type beugel waarmee je behandeld wordt en van de behandelduur. Deze verschillen beide van persoon tot persoon. Over het algemeen, kost de diagnose ongeveer € 300,-, het eerste jaar van de behandeling met vaste apparatuur kost ongeveer € 1.500,- en het tweede jaar van de behandeling kost ongeveer € 600,-.

- Top -

Hoe werkt een beugel?

Een beugel bestaat uit een aantal onderdelen. In het geval van een plaatjesbeugel, worden er ijzeren of keramische plaatjes (zogenaamde brackets ) op je tanden geplakt. Door de brackets wordt vervolgens een draad geleid, die de tanden langzaam naar de juiste plaats brengt. Door de draad periodiek bij te stellen, wordt de gewenste positie bereikt.

Een bionator bestaat uit een kunststof gedeelte en een draadgedeelte. De bionator wordt in het laboratorium voor jou op maat gemaakt, zodat hij goed in je mond past. Door de constructie van de bionator wordt de stand van je kaken en spieren aangepast.
Voor de werking van Invisalign klik hier.

- Top -

Hoe lang draag je een beugel?

Hoe lang je een beugel draagt, is heel persoonlijk en afhankelijk van wat er met je tanden en kaken moet gebeuren. Gemiddeld draag je ongeveer twee jaar een vaste beugel, die daarna voor een bepaalde periode nog opgevolgd wordt door een losse (nacht)beugel of een vaste retainer (= een stangetje of c-c-bar).

- Top -

 

Hoe vaak moet ik mijn tanden poetsen als ik een beugel draag?

Omdat etensresten gemakkelijk in een beugel kunnen blijven hangen, is het heel belangrijk dat je vaak en zorgvuldig je tanden poetst. Het beste kun je na elke maaltijd poetsen en in elk geval minimaal drie maal per dag en zeker voor het slapen gaan. In het filmpje zie je hoe je het beste poetsen kunt als je geen beugel hebt. Met beugel geldt hetzelfde, maar dan moet je bovendien met speciale tandenborstels en ragers de verschillende onderdelen van je beugel reinigen. Neem hiervoor goed de tijd, anders heb je kans op ontkalking en gaatjes. Wij zullen je uitleggen hoe je goed je tanden poetst als je een beugel draagt.

- Top -

Kan ik alles eten als ik een beugel draag?

Als je een beugel draagt, kun je gewoon eten. Toch zijn er bepaalde soorten eten en drinken waarmee je een beetje voorzichtig moet zijn. Zo kan frisdrank en voedsel met suiker het glazuur op je tanden aantasten. Als je harde dingen eet (snoep, appels, chips, harde broodjes), kunnen er brackets afbreken. Daarom kun je deze dingen het beste vermijden, of in kleine stukjes snijden of breken voordat je ze in je mond steekt.

- Top -

Moet ik ook nog naar de tandarts als ik voor een beugelbehandeling bij de orthodontist kom?

Ja! Wij houden ons vooral bezig met het corrigeren van de stand van je tanden en kaken. Als wij toevallig zien dat je gaatjes hebt, verwijzen wij je natuurlijk naar je tandarts. Hij is immers degene die daaraan iets kan doen.

- Top -

Wat is bleaching?

Door bleaching kun je lichte verkleuringen van je tanden verhelpen, waardoor je tanden witter worden.

- Top -

Wat zijn keramische brackets?

Keramische brackets zijn witte of doorzichtige brackets, gemaakt van keramisch materiaal. Ze zijn wat kwetsbaarder in het gebruik dan de traditionele ijzeren brackets, maar hebben als voordeel dat ze bijna niet zichtbaar op je tanden zijn.

- Top -

Wat doe ik als er iets kapot gaat aan mijn beugel?

Omdat je je mond de hele dag gebruikt, is het natuurlijk mogelijk dat er iets kapotgaat aan je beugel. Als dit door de week gebeurt, bel dan meteen even met de praktijk, om een afspraak te maken voor de reparatie. Gaat er in het weekend of op vakantie iets kapot, dan staan hier een paar tips om simpele probleempjes op te lossen:

 

Bracket beugels

  • Je raakt een elastiekje kwijt: wees extra voorzichtig met je beugel bij het eten.

  • Een bracket laat los van je tand: laat de bracket zitten, of laat het elastiekje en de bracket voorzichtig verwijderen door één van je ouders.

  • Een stukje van de beugel steekt uit: bedek het met een stukje was of suikervrije kauwgum.

  • Het einde van de staaldraad prikt in je wang: bedek het uiteinde met een stukje was of suikervrije kauwgum, of laat het uitstekende stukje voorzichtig door één van je ouders met een schaartje of nagelknippertje afknippen.

  • De staaldraad schiet los uit de ringetjes om je achterste kiezen: schuif de draad met een pincet terug in ringetjes, of als dit echt niet lukt, laat je één van je ouders de draad voorzichtig afknippen en uit je mond halen.

 

Losse beugels

  • Een stukje kunsthars breekt af: als het niet stoort, blijf je de beugel dragen. Zo nodig voorzichtig bijvijlen met een nagelvijltje.

  • Een draaddeel verbuigt of breekt: als het niet stoort, blijf je de beugel dragen, anders beugel uitlaten en zo snel mogelijk de praktijk contacteren.

- Top -

Wat is Invisalign?

Invisalign is een orthodontische behandelmethode. Invisalign corrigeert je tanden met nagenoeg onzichtbare, transparante correctiegootjes, die speciaal voor jou op maat worden gemaakt. Om de 2 weken plaats je een nieuw correctiegootje, zodat je tanden zich naar hun juiste positie bewegen. Tijdens de behandeling wordt de voortgang regelmatig door Dirk Van Laere gecontroleerd.

- Top -

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© 2010-2015, Dialogica Communication; ontwerp: MARQ